Logo

Ve Skiareálu Lipno se začaly připravovat 1. Zimní česko-rakouské hry handicapované mládeže Emil Open. Pořadatelé si nepřipouští jejich zrušení.

image
Tisková zpráva; Lipno nad Vltavou, 2. 12. 2021

Ve Skiareálu Lipno se v pátek uskutečnila velká přípravná porada na 1. Zimní česko-rakouské hry handicapované mládeže Emil Open, které se uskuteční od 26. do 30. ledna 2022. Více jak sto účastníků se na Lipno v tomto termínu sjede z Rakouska a devíti krajů České republiky. Mladí sportovci se všemi druhy zdravotního postižení změří své síly ve čtyřech zimních disciplínách.

Jedinečným projektem pro mladé začínající sportovce ve věku od 10 do 26 let chce pořadatel pro tuto cílovou skupinu rozšířit sportovní nabídku a stejně tak, jako u letní verze jejich her, založit novou zimní tradici. „V Jihomoravském kraji a především v Brně mají letní Evropské hry handicapované mládeže Emil Open tradici již deseti ročníků. Velký zájem mladých sportovců o koncept Emil Open nás přivedl k myšlence založení tradice i jejich zimní obdoby,“ vysvětluje předseda spolku a prezident her Pavel Zbožínek.

Pořadatelem této sportovní události je spolek Emilova sportovní, který si k pořadatelství přizval rakouský sportovní svaz pro zdravotně postižené - Österreichischer Behindertensportverband. Jak sám český pořadatel přiznává, dosud s pořádáním zimních her nemá žádné zkušenosti, proto společně s rakouským partnerem vytvořil projekt, v jehož rámci ho má zkušený partner zimu „naučit.“

A proč si pořadatelé vybrali pro založení tradice zimních her pro handicapované právě Jihočeský kraj, to opět objasňuje prezident her: „V roce 2018, kdy vznikla tato myšlenka, jsme cítili velkou podporu místní municipality, a i když nyní musíme tuto podporu znovu hledat, stále jsou pro nás jižní Čechy tím nejvhodnějším regionem.“ A dále Zbožínek ve výčtu pokračuje: „Zásadní jsou pro nás České Budějovice, jakožto univerzitní město. Navázali jsme klíčové partnerství s Jihočeskou univerzitou v Českých Budějovicích, která nám poskytuje odborné zázemí svých pedagogů, ale i zapojení studentů ze všech fakult jako dobrovolníků. Se svými studenty se zapojuje i Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, což nám dělá rovněž radost, jelikož kromě dobrovolnictví nám VŠTE chce pomoci i s marketinkem. A samozřejmě pro nás je nejdůležitější partner Skiareál Lipno, ve němž jsme našli obrovskou oporu, bez které by uspořádání této sportovní události pro zdravotně postižené nebylo vůbec možné,“ zakončuje výčet organizátor her.

image

V rámci připravovaného prvního ročníku se budou konat „pouze“ lyžařské disciplíny – sjezdové a běžecké lyžování, snowboard a sněžnice. A právě lyžařská část se uskuteční ve zmiňovaném Skiareálu Lipno, který je dle pořadatelů jejich klíčovým partnerem, protože nabízí ideální podmínky včetně nutné bezbariérovosti.

„Při oslovení pořadateli jsme nezaváhali. Náš Skiareál se pyšní dobrými podmínkami pro handicapované a rádi se do projektů na jejich podporu zapojujeme. Dlouhodobě a cíleně se snažíme se zdravotně postiženými pracovat a i díky tomuto projektu naše „Lipno bez bariér“ neustále zlepšovat,“ uvádí tisková mluvčí Skiareálu Lipno Olga Kneiflová a doplňuje: „Dnes jsme si s organizátory prošli celý areál a domluvili se na konečné podobě akce. Vyčlenili jsme pro jejich závody sjezdovku Lipenská, která je pro tuto událost ideální a naplánovali okruh pro běžeckou disciplínu.“

Ambasadorem 1. Zimních česko-rakouských her handicapované mládeže Emi Open je jihočeský paralympionik Arnošt Petráček, který stál u zrodu plánovaných zimních her. „I když se může někomu zdát divné, že jsem jako plavec ambasadorem zimních her, pro mě je to přirozené. Na Lipně jsem vyrůstal a díky podmínkám, které tady jsou, jsem se mohl naučit i lyžovat. Skiareál je mým dlouholetým podporovatelem a moc mě těší, že jsem právě sem mohl tyto hry přivést,“ pochvaluje si paralympijský medailista Petráček a dodává: „Mám radost, že díky Emilovi a Skiareálu Lipno i v této nepříznivé pandemické době vznikají projekty, díky kterým se rozšiřuje sportovní nabídka pro handicapované. A už teď se na první ročník moc těším.“

image

Kontakt pro media

image

O pořadatelých

Spolek, založený Nadačním fondem Emil (emilnadace.cz), který se zabývá podporou mladých handicapovaných sportovců. Ta probíhá ve třech hlavních oblastech – přímá finanční podpora, vytváření nových sportovních příležitostí a pořádání sportovních událostí.

Österreichischer Behindertensportverband

https://obsv.at

Rakouská asociace zdravotně postižených sportovců je sportovním domovem pro osoby se zdravotním postižením a vědoma si významu sportu z hlediska zdraví, mobility, nezávislosti, kvality života a začlenění, si stanovila za cíl motivovat co nejvíce lidí se zdravotním postižením pro cvičení a sport. ÖBSV zajišťuje ve svých klubech širokou škálu sportů pro všechny skupiny zdravotně postižených.

image

O projektu

Projekt s názvem Dny bez bariér, číslo ATCZ225 je realizován z finančních prostředků programu Interreg V-A Austria-Czech Republic.

Cílem projektu Dny bez bariér je vybudování česko-rakouské platformy na podporu tělesných aktivit handicapované mládeže.

Projektem chceme přispět k vyššímu zapojení osob se zdravotním postižením do společnosti prostřednictvím sportu a pohybových aktivit.

Usilujeme o zvýšení kvality života handicapovaných se zaměřením na mladé, které chceme přivést ke sportu. S využitím znalosti obou partnerů - Österreichischer Behindertensportverband a Oberösterreichischer Behindertensportverband - umožníme těmto osobám nové prožitky a zároveň zapojení veřejnosti do společných aktivit.

Představíme sportovcům i jejich rodinám nové možnosti vyžití ve sportech a veřejnosti skutečné překážky, které osobám s handicapem brání nejen ve sportování.

K tomu chceme použít know-how rakouského partnera, jakožto zastřešujícího svazu postižených, a naše zkušenosti.

Partneři Emilova sportovní, z.s. a Österreichischer Behindertensportverband společně rozdělili projekt do čtyř aktivit:

  1. Uspořádání dvou ročníků Zimních česko-rakouských her handicapované mládeže Emil Open
  2. Uskutečnění roadshow po všech přeshraničních regionech – Jihomoravský kraj, Kraj Vysočina a Jihočeský kraj + regiony Dolního a Horního Rakouska.
  3. Zřízení půjčoven se sportovním vybavením a pomůckami ve všech regionech zdarma.
  4. Vytvoření databáze sportovišť a sportovních aktivit v daných regionech a jejich propojení.

© Dny bez bariér 2023
Created by
Created by APP Universe