Logo

Dobrovolníků je potřeba okolo padesáti, říká jejich koordinátorka Vendula Albrechtová

image

Pilotní ročník Zimních česko-rakouských her s sebou přináší mnoho organizačních záležitostí. Jednou z nich je třeba hledání dobrovolníků. Těch je na lednovou událost potřeba okolo padesáti. Přečtěte si krátký rozhovor s jejich koordinátorkou Vendulou Albrechtovou.

V lednu se v Jihočeském kraji odehraje první ročník Zimních česko-rakouských her handicapované mládeže. Nedílnou součástí jsou dobrovolníci. Kolik jich je potřeba?

Jsme velmi potěšeni, že máme na premiérové Zimní hry přihlášeno bezmála 200 účastníků a bez dobrovolníků by se naše hry uskutečnit nemohly. Bude jich potřeba okolo padesáti a s dalšími ročníky toto číslo bude narůstat. Dobrovolníci jsou pravou rukou, pomocníkem i rádcem účastníků. Jejich výpomoc se prolíná do všech oblastí od dopravy, ubytování, občerstvení až po výpomoc na tratích při samotných závodech.

Musejí mít dobrovolníci nějaké speciální zkušenosti?

Naším významným partnerem je Jihočeská univerzita, a proto pochází většina dobrovolníků právě z JČU. Nejdůležitějším aspektem je hlavně chuť pomáhat a být spolehlivý. Pro každého se jistě najde nejvhodnější pozice.

Co přihlášení dobrovolníci z řad studentů nejčastěji studují za obor?

Většina studentů je z Pedagogické fakulty, Katedry TV a sportu, Katedry výchovy ke zdraví a z Katedry pedagogiky a psychologie. Vzhledem k charakteru sportovních disciplín potřebujeme i aktivní lyžaře a běžkaře přímo na tratích, proto je pro nás Katedra TV a sportu stěžejní.

Jak taková účast dobrovolníka na hrách bude vypadat? Co je jeho náplní práce?

Záleží, jakou pozici bude vykonávat. A ta škála je opravdu pestrá: od asistenta návštěvníka, který pomůže a poradí všem účastníkům a návštěvníkům s navigací, přes sportovního asistenta, který pomáhá přímo v centru dění na svahu. Dále například dobrovolníci, kteří vypomáhají koordinovat logistiku, ubytování, vydávání občerstvení a tak dále.

Projdou dobrovolníci nějakým speciálním školením, ještě než zimní událost odstartuje?

Určitě ano. Jednak absolvují obecná školení týkající se vlastního výkonu dobrovolnické práce a také školeními v rámci jednotlivých sportů. Nově bude také zařazeno školení o aktuálních opatřeních v souvislosti s pandemií covidu-19.

Jedná se o dobrovolnickou činnost, lidé tedy pracují bez nároku na finanční odměnu. Dostávají nějakou nefinanční odměnu?

Dobrovolníci dostávají certifikát dobrovolníka, super zimní čepici, občerstvení a podobně. Díky vstřícnosti jednotlivých kateder PF JČU si také studenti mohou účastí na hrách částečně plnit povinné praxe.

V čem, Vendulo, vnímáte přínos takové účasti pro dobrovolníky? Bezpochyby to bude i skvělá zkušenost.

Ano, bude to určitě cenná zkušenost nahlédnout pod pokličku organizace jedinečné sportovní akce, možnost získat praxi a poznat odlišnosti s prací s handicapovanými sportovci. A především to bude hřejivý pocit u srdce, že pomáháte vytvořit nezapomenutelný zážitek pro mladé handicapované sportovce.

© Dny bez bariér 2023
Created by
Created by APP Universe