Logo

Vojtěch Kocůrek: Sny se mají plnit, a zimní Emil Open jsou jedním z nich

image

Zimní česko-rakouské hry handicapované mládeže jsme byli nuceni posunout na březen. O tom, co vše je potřeba pro zimní hry připravit, v rozhovoru vypráví viceprezident Emil Open Vojtěch Kocůrek. Prozrazuje také, jaké vrcholové sportovce účastníci potkají.

Vojto, jsi viceprezidentem nedávno odehraných letních her handicapované mládeže Emil Open. Nyní vás čeká první ročník Zimních česko-rakouských her. V čem se podle tebe organizace liší?

Je to tak. Sny se mají plnit a tím naším bylo uspořádat zimní verzi Emil Open. A to se nám snad v březnu, doufejme, podaří! Organizačně si zkoušíme zase něco trochu jiného, protože technicky zvládnout několik dní ve sněhu a v úplně nové lokalitě není to samé jako běhat v tričku po domácím Brně. A konkrétní rozdíly? Tak minimálně sporty a jejich disciplíny. Jsem velice zvědavý, jak se popasujeme s lyžováním na monoski, přepravou mezi Lipnem a Českými Budějovicemi a produkčním zajištěním v zimních podmínkách. Organizace zimních her je tak velice podobná těm letním a zároveň úplně jiná.

U letních her jsi byl letos poprvé. Jaké to pro tebe bylo? Z rozhovoru s Pavlem Zbožínkem si umím představit, že organizování takových události obnáší kus práce. Co přesně máš na starost ty?

Máš pravdu, byla to premiéra, během které jsme s Pavlem hry připravovali prakticky dvakrát. Jednou na červen a poté na náhradní termín v září. To mi ale dalo možnost zkoušet, učit se, a tak nějak víc do hloubky porozumět celé akci, neboť jakožto studentovi Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity mi práce přirostla k srdci a zároveň to pro mě osobně byla (a stále je) veliká zkouška. Velkou oporou mi po celou dobu byli a jsou zmíněný Pavel Zbožínek a profesorka Hana Válková, kteří měli vždy dostatek trpělivosti mi danou problematiku vysvětlit, doplnit mi mezery ve vzdělání nebo jen poskytnout vlastní názor na věc. A za to jsem jim moc vděčný!

V týmu letních her jsem od začátku komunikoval s účastníky, staral se o náš administrační systém a poté se podílel, ať už více, či méně, na každé části technicko-sportovní strany her. Museli jsme připravit sportoviště, jednotlivé sporty, ubytování, dopravu a do toho se nám neustále měnily počty účastníků vzhledem k situaci, která tu v září panovala. Podrobně popisovat celkovou náplň práce by nejspíš bylo na dlouho.

Zpět k zimě. Během prvního kola registrace se přihlásilo bezmála 200 účastníků z Česka. To je úspěch! O jaký sport je největší zájem?

Jednoznačně sjezdové lyžování. A ono se není tolik čemu divit, neboť se jedná o nejpopulárnější zimní sport, dostupný všem věkovým kategoriím. A v našem případě sjezd zvládají sportovci se všemi typy postižení, nad čímž mi nepřestává rozum stát.

K našemu potěšení jsme však více než uspokojivě naplnili i další 3 sporty. Hned za sjezdovým lyžováním dorazí nejvíce sportovců na běh na lyžích. Pro ty bude připraven menší, zhruba kilometrový okruh. Já osobně jsem moc rád, že k nám dorazí i jezdci na snowboardu, kteří dodají sjezdovým disciplínám tu pravou jiskru a díky nimž to nebude pouze o lyžích. A poslední, ukázková disciplína budou sněžnice, nebo spíše běh na sněžnicích.

Jednou z bariér u těchto zimních sportů může být zázemí či chybějící vybavení. I to ale chcete díky projektu Dny bez bariér řešit. Zimní hry jsou jednou z aktivit, je to tak?

Je to přesně, jak říkáš. Kdybych to zjednodušil, cílem projektu Dny bez bariér, jehož jsou Zimní hry součástí, je zanechat za sebou odkaz v podobě půjčoven se sportovním vybavením a vytvořit pro handicapované sportovce z České republiky a Rakouska online platformu. Na té si budou moci jednoduše dohledat námi založené půjčovny (ty budou v Brně, Jihlavě a Českých Budějovicích), zdarma si v nich zapůjčí sportovní vybavení, například monoski, a ještě si v námi vytvořené databázi najdou nějaký vhodný ski areál, který odpovídá jejich požadavkům a je bezbariérový. Ve stručnosti řečeno.

Hry startují 17. března. Bude součástí zahájení také slavnostní ceremoniál, jako je například zvykem u letních her handicapované mládeže Emil Open?

Zahajovací ceremoniál si nemůžeme odpustit. Ten zimní proběhne v areálu hotelu, ve kterém budou ubytováni naši účastníci a nebudou tak muset nikam přejíždět. Konkrétní průběh ceremoniálu si zatím necháme jako překvapení, ale určitě si jej všichni užijeme!

Účastníci tedy porovnají síly ve čtyřech zimních sportech. Jde o sjezdovky, běžky, snowboard a sněžnice. Na místě budou i úspěšní vrcholoví sportovci. Prozradíš nám, jací?

Na hry přijal pozvání špičkový reprezentant ČR v alpském lyžování Miroslav Lidinský, který přišel v Afghánistánu o nohu a nyní lyžuje se speciální protézou. O tom, že byl členem Útvaru speciálních operací, jsem se zmínil? Je to člověk s neuvěřitelnou historií, a pokud někdo může motivovat mladé sportovce s handicapem, je to právě on!

Dalším skvělým hostem her bude Honza Tománek, který se kromě vrcholovému handbikingu věnuje také běhu na lyžích a jako první český (a třetí celosvětově) handicapovaný sportovec dokončil v roce 2016 Jizerskou padesátku a Vasův běh, nejdelší a nejnáročnější běžkařský závod na světě! A to už je pořádná dávka motivace.

Chybět nebude také náš Arnošt Petráček, vítěz v plavání z paralympiády v Riu v roce 2016, který je právě v Českých Budějovicích doma a je zároveň tváří her.

Budou se moci na událost přijet podívat i fanoušci?

Fanouškovskou základnu zde tvoříme jako celek – od pořadatelů přes dobrovolníky až po samotné sportovce a jejich doprovod. Do budoucna bude úžasné, pokud se akce dostane více do povědomí veřejnosti a přijedou se podívat například rodinní příslušníci společně s přáteli účastníků her. Letošní ročník však bude muset odpovídat aktuálním opatřením, a proto si budeme primárně fandit navzájem za vzdálené podpory našich rakouských kolegů. O to víc nás však celá akce nabije pozitivní energií a věříme, že příští ročník se sejdeme znovu, a navíc ještě ve větším počtu.

© Dny bez bariér 2023
Created by
Created by APP Universe